Broker nebo robo-advisor: kde investovat do ETF? Velké srovnání!

Není to tak dlouho, co investoři neměli moc velký výběr, kde investovat. Kdo chtěl zhodnotit své peníze, musel zajít do banky nebo zavolat makléři a ten se o vše postaral. V dnešní době prakticky už neexistuje bariéra mezi vámi a investicemi. Největší bariérou se tak stává příliš velký výběr. I u pasivního investování do ETF fondů se tak nabízí otázka – co je lepší, broker nebo robo-advisor? 

Na českém trhu jsou desítky investičních platforem, na světovém stovky. Chcete začít investovat, ale stále váháte, jak začít? V tomto článku najdete srovnání online brokerů a robo-advisor platforem. Vy tak získáte konkrétní přehled, který vám pomůže vybrat tu pravou investiční platformu právě pro vás. 

Broker nebo robo-advisor?

Některé odkazy v článku mohou být předmětem affiliate marketingu. Přečtěte si, jak Rozbité prasátko vydělává peníze!

broker nebo robo-advisor

Přehled investičních platforem – od tradičních brokerů po robo-advisor poradce

Investiční platformy poskytují široké spektrum možností aktivním investorům i lidem, kteří investice vnímají jako nutnost a prostředek, jak se zajistit na důchod.

Za dlouhé roky své existence si investiční platformy prošly obrovskou evolucí. Zatímco ještě v minulém století jste museli volat svým makléřům, kteří za vás (za velmi tučnou provizi) nakoupili cenné papíry, dnes se přístup k investicím díky internetu demokratizoval natolik, že si už všichni můžeme koupit jakoukoliv akcii či ETF prakticky zadarmo a bez čekání.

V článku se dozvíte, jaké jsou výhody a nevýhody nákupů cenných papírů přes brokera a skrz robo-advisor platformu. Hlavní zaměření bude na nákup pasivních ETF fondů.

Než se do čtení článku pustíte, vězte, že Rozbité prasátko s některými investičními platformami spolupracuje. Jde o platformy, kde sám investuji, a jsem si jistý, že vyhoví potřebám všech podobně smýšlejících investorů. Existují nicméně i další alternativy a jednoznačně vás vyzývám k tomu, abyste je sami prozkoumali a zvolili si takové, které vyhovují vašim potřebám.

Typy investičních platforem

Výběr investiční platformy se odvíjí především od vaší investiční filozofie a preferencí. Chcete řešit investiční strategie, rebalancování a nakupovat akcie či ETF fondy podle vlastního výběru, nebo své finance raději svěříte poradci?

V dnešní době existuje několik kategorií investičních zprostředkovatelů:

  • Full service broker: Jedná se o tradiční investiční společnosti, které se o vaše finance postarají se vším všudy. Investice můžete řešit s makléřem osobně a postará se nejen o správu akcií, ale také poradí s daněmi a dalšími investičními náležitosti. Mezi full service brokery patří například investiční společnost J&T.
  • Discount broker (diskontní broker): Oproti full service makléřům nabízejí menší množství služeb s menším poplatkem. Komunikace probíhá obvykle telefonicky nebo online. S investicemi vám v některých případech může pomáhat i člověk, což může vyhovovat lidem, kteří si potrpí na osobnějším přístupu. Na druhou stranu je třeba zmínit, že pod pojmem „discount brokers” dnes často najdete i online brokery.
  • Online broker: Do téhle kategorie investičních platforem spadají platformy jako XTB, DEGIRO nebo Interactive brokers. Tyto online aplikace vám poskytnou přístup k trhu, ale tvorba strategií, nákup, prodej, rebalancování a vše ostatní už je na vás.
  • Robo-advisor: Nejmodernější způsob investování prostřednictvím „robo poradců” je veřejnosti dostupný od roku 2010. Robo-advisory je spíše on-line správcem peněz než typickým prostředníkem k nákupu cenných papírů. Robo-advisor se stará kompletně o vaše portfolia podle předem nastavených parametrů online a s menším poplatkem než full service broker. Nejznámější robo-advisor platforma v Česku je Portu.
  • Social trading platformy: Jde o online brokery, kteří umožňují sledovat a kopírovat portfolio jiných investorů (eToro).

Na závěr je důležité podotknout, že rozdíly mezi jednotlivými platformami se průběžně stírají. Není výjimkou, že dříve výhradní full service broker nabízí robo-advisor platformu a obráceně.

Co je broker?

Broker je člověk, v tomto případě spíše platforma, která funguje jako prostředník mezi finančními trhy a investory.

Brokeři s licencí od ČNB vám umožní zadávat obchodní příkazy, starají se o veškerou byrokracii (například zápis do depozitáře cenných papírů) a zároveň figurují jako držitelé vašich cenných papírů.

Zda jsou vaše finance u online brokerů v bezpečí jsme řešili se správcem investičních produktů ve společnosti Air Bank, Petrem Žabžou:

Příklady online brokerů

Výběr online brokerů je obrovský. Při výběru je dobré hodnotit parametry jako poplatky, dostupné investiční produkty, zkušenosti ostatních investorů, kvalitu služeb atd. 

Výhody a nevýhody online brokerů

Jestliže víte, co za cenný papír si chcete pořizovat, máte jasno ohledně svých investičních strategiích a jste schopni ji dodržovat, zde můžete přestat číst. Broker je tím, co hledáte.

Investovat prostřednictvím online brokerů je opravdu velmi snadné. Investorům nabízí obrovskou svobodu, možnost diverzifikace portfolia na základě vlastních představ a investičních cílů.

  • Brokeři investorům nabízejí velkou autonomii a flexibilitu.
  • Máte s nimi obrovský výběr investičních produktů (akcie, ETF, dluhopisy, komodity, kryptoměny…)
  • Pokud brokera používáte správně, dlouhodobě se jedná o nejlevnější variantů nákupu ETF fondů. 
  • Většina online brokerů má příjemné a intuitivní prostředí, ve kterém se rychle zorientujete.

Jako vše, i brokeři mají svá negativa a nejsou 100% vhodní pro každého. To platí především o těch z vás, kdo se nemůžete rozhoupat a začít, nebo se trochu bojíte a raději byste nákup instrumentů nechali na profesionálech. I kdybyste se v tomto popisu viděli, věnujte trochu času vzdělání, vyplatí se to! Základy získáte například v knize Průvodce pro pasivní investování.

  • Při investování s brokerem je nutné vědět, co děláte, a pro nováčky to nemusí být úplně ideální start.
  • Pokud chcete investování plně automatizovat, s online brokery jsou možnosti stále omezené (ale situace se výrazně lepší).
  • U velkých evropských brokerů to je trochu horší s podporou. 
  • Důležitá je disciplína a jasně definovaný plán, nesmíte se nechat odradit převodem měn, výběrem vlastních ETF fondů či jiných investičních produktů, rebalancováním, ale ani emocemi při cenových výkyvech. 

Pokud se na investování prostřednictvím online brokerů (zatím) necítíte, nabízí se i jiná, čím dál tím oblíbenější možnost. Robo-advisor platformy. O co jde? 

kniha hlavní stránka investice

Kniha od Rozbitého prasátka

Naučte se pasivně investovat.

Co je robo-advisor?

Robo-advisor je platforma, která řeší celý investiční proces za vás. Vybere vám vhodné investiční příležitosti a investiční strategii.

Cílem robo-advisor platforem je zpřístupnit investování veřejnosti, která nemá na investování dostatečné znalosti, a zpravidla zpřístupňují investorům především pasivní investiční strategie. Jedná se o fenomén posledních let a odstraňuje poslední překážky, které vás mohou od investování odradit. 

Jak robo-advisor funguje?

Jak to funguje? Velmi zjednodušeně tak, že na robo-advisor platformě vyplníte investiční dotazník, na základě něhož vám bude stanoveno ideální investiční portfolio. To je složeno většinou z indexových ETF fondů, jejichž podkladové aktivum bývají akcie nebo dluhopisy z celého světa. 

Správa portfolia se pak děje bez vašeho zásahu, vždy s ohledem na investiční horizont a toleranci rizika. Vám stačí jen posílat na platformu pravidelně peníze.

Investiční platforma automaticky přikoupí investiční produkty tak, aby se portfolio v čase drželo nastavené alokace (např. 70 % v akciových ETF fondech a 30 % v dluhopisových ETF fondech). Vy přitom nemusíte nic dalšího řešit. a vaše investiční portfolia tak doslova spravuje počítačový algoritmus. Odtud také pochází samotný název, který by se do češtiny dal přeložit jako “robotický poradce”.

Vzorová portfolia, do kterých investujete (a spolu s vámi další tisíce lidí), sestavuje komise zkušených analytiků a portfolio manažerů, a to na základě moderní teorie portfolia

Příklady robo-advisorů

Portu – první a největší český robo-advisor a dlouhodobý partner Rozbitého prasátka Portu nabízí jednoduché investování do ETF fondů. Podrobné zkušenosti si můžete přečíst v této recenzi.

Fondee – dvojka na českém robo-advisor trhu.

Betterment – Tahle americká platforma je vlastně průkopníkem robotického investování. Funguje od roku 2008, ale veřejnosti je přístupná až od roku 2010 kvůli komplikacím s realizací nápadu robo-advisorů. Jedná se o inovativní společnost, která dodnes udává trendy. Bohužel je k dispozici pouze v USA.

Výhody a nevýhody robo-advisorů

Pokud začít investovat ihned a bez předchozích znalostí, robo-advisory jsou ideálním startem. Znalosti každopádně co nejdříve doplňte, třeba poslechem podcastu Rozbitého prasátka. Hlavní výhody jsou:

  • Jednoduchost a bezstarostnost.
  • Můžete začít už s částkami v řádu stovek korun a bez jakýchkoliv znalostí.
  • Výborně složená a vyvážená portfolia.
  • Pravidelné rebalancování, automatizace a diverzifikace.
  • Ochrana před vlastními chybami (do jisté míry).

Všechno má ale svou stinnou stránku a robo-advisory nejsou výjimkou. Za automatizovanou správu finančního portfolia si připlatíte. A na poplatcích bohužel záleží.

  • Vyšší poplatky než při vlastní správě u brokera.
  • Minimální vliv na složení vlastního portfolia (což se může projevit i negativně na vašich výnosech).

Největší rozdíly mezi investování s brokerem a robo-advisorem

Jak z přehledu obou možností vyplývá, hlavní rozdíly jsou v tom, kdo vaše portfolio spravuje a kolik to stojí.

Při investování prostřednictvím online brokera máte všechno pod vlastní kontrolou

U brokera byste měli vědět, co kupujete a proč to kupujete a investování se tak stává o něco náročnější záležitostí a vyžaduje vaši pozornost a předchozí znalost. S brokerem na sebe berete plnou odpovědnost za své investiční výsledky.

Robo-advisor se za vyšší poplatek o vše postará za vás, což ovšem není ideální pro investory, kteří chtějí mít nad investicemi kontrolu.

Broker je prostředníkem mezi vámi a burzou, zatímco robo-advisor je vaším “osobním” automatickým správcem investic.

Budoucnost a trendy v investování – hybridní platformy

Už dnes občas není snadné rozpoznat online brokera od robo-advisor platformy. 

Investiční platformy se posouvají směrem k hybridním modelům. Online brokeři nabízejí investorům možnosti “definovaných portfolií” a robo-advisoři se naopak posouvají směrem, kdy uživatelům umožňují investovat do konkrétních akcií.

Například nedávno ještě výhradní CFD broker XTB dnes nabízí Investiční plány, které svým zaměřením spíše lezou do zelí robo-advisor platformě Portu. Naopak Portu už umožňuje nakupovat jednotlivé akcie, takže kráčí opačnou cestou.

Sám v tuto chvíli odlišuju robo-advisory a brokery podle toho, jestli kromě (částečné) automatizace investic nastavují i strategii, nebo ji nechávají na vás. V tom se liší i XTB a Portu. U XTB si stále musíte strategii nastavit sami, nicméně i zde očekávám, že se to časem změní.

Kde investovat aneb 5 kritérií pro výběr investiční platformy

Pokud se rozhodujete, jestli investovat s robo-advisorem nebo brokerem, musíte nejdřív pochopit sami sebe. Na co se při výběru zaměřit?

Zamyslete se nad těmito 5 hlavními kritériemi pro výběr investiční platformy.

Míra kontroly a flexibilita

Chcete si portfolio vybrat sami, nebo nechat profesionály, aby ho sestavovali a následně spravovali za vás? U rozhodování broker nebo robo-advisor nezáleží jen na tom, jak se v investicích vyznáte. 

Můžete mít vědomosti na úrovni Warrena Buffetta, ale pokud nebudete svou strategii konzistentně dodržovat, nižší náklady u brokera vás nezachrání. Strategii musíte uvést v chod a o portfolio se starat. Nemusí to být příliš často a vyžadovat mnoho času, ale práce to je.

Kromě rebalancování a pravidelných nákupů mohou hrát roli i vaše sklony k panice i prokrastinaci. Úspěšné investování je silně behaviorální záležitostí. U brokera stačí udělat jen tři kroky:

  • Směnit peníze,
  • poslat je na investiční účet,
  • koupit ETF / akcie.

Stojí to maximálně dvě minuty času, ale člověku se jeden den nechce a najednou zjistí, že promrhal celý rok.

Služby

Jaké produkty a možnosti investiční platforma nabízí? Dokonce ani u všech brokerů nejsou dostupné všechny ETF fondy (například DEGIRO znemožnilo nákup některých ETF fondů). Některé platformy nabízejí podrobné analýzy, shortování, investiční plánování…

Při výběru hodně záleží na tom, co je vaším cílem a jak k investování přistupujete

Pokud jde o vaše hobby, investování vás baví, chcete se mu věnovat a mít na výběr z tisíců investičních produktů, broker je jasnou volbou.

Poplatky

Kolik investiční platformě zaplatíte? Poplatky jsou důležité. Jsou dokonce jedním z nejlepších ukazatelů budoucích výnosů! Než si koupíte svůj první ETF fond, zvažte následující otázky:

  • Jak často budete obchodovat?
  • Jak dlouho budete platformu používat?
  • V jaké měně budete obchodovat?
  • Které produkty budete kupovat?
  • O jakých objemech nákupů uvažujete?
  • Kolik stojí zpracování dividend?
  • Které další služby chcete u brokera využívat?
  • Jaký je spread?
  • Změní se poplatková struktura?

Tyto otázky vám pomohou odpovědět na otázku, kolik vás přibližně používání platforem bude stát. Cena v sobě totiž bude odrážet vaše chování.

Robo-advisory budou za přímým investování do ETF skrz brokery v rámci poplatků téměř ve všech případech zaostávat. Čím více peněz navíc investujete, tím větší vliv na ně bude mít vyšší správcovský poplatek. O vlivu poplatků na vaše peníze si můžete přečíst z tohoto článku.

Představte si totožnou investici s návratností 8 % ročně. V prvním případě necháváte portfolio spravovat na robo-advisor platformě za cenu správcovského ročního poplatku 1 %. V druhém případě si kupujete produkt přes brokera s poplatkem 0,07 % sami v měsíčních intervalech, každá transakce vás však stojí 50 Kč. Investujete 1 000 Kč měsíčně. Rozdíl za 30 let? Asi 170 000 Kč ve prospěch brokera. 

Čím vyšší bude investovaná částka, tím větší rozdíl ve prospěch brokera.

S robo-advisorem se nicméně vyvarujete chyb, budete s větší pravděpodobností investovat konzistentně, rebalancování probíhá automaticky a vy nemusíte nic řešit

Výhodou je také to, že robo-advisor snižuje riziko současně s krátícím se investičním horizontem. To si každopádně můžete udělat sami.

Jakmile jste schopní si ETF fondy kupovat sami (a opravdu je to velmi jednoduché), bude levnější broker. A to v konečném součtu může znamenat o statisíce či miliony korun víc na vašich investičních účtech. Taková je síla poplatků…

Investiční zkušenosti

Otevřít účet u brokera může na první pohled působit zastrašujícím dojmem. Ostatně si sami přečtěte návod na XTB.

Pokud chcete zhodnotit peníze a chránit je před inflací, ale investování „na vlastní pěst” je pro vás zatím příliš děsivé, robo-advisory vám krok usnadní

Nenechte se nicméně zastrašit. Věřte, že na osvojení si investiční platformy brokera stačí několik minut. A to stojí za dlouhodobé finanční úspory.

Podpora

Pokud potřebujete s investováním a orientací v investiční platformě poradit, může se pro vás rozhodujícím faktorem stát i dostupnost podpory.

Například XTB i další brokeři nabízejí poměrně solidní podporu v češtině, ale u velkých brokerů s miliony klienty se obvykle uspokojující odpovědi na vaše dotazy nedočkáte.

U českých brokerů i robo-advisor platforem je situace lepší.

Broker nebo robo-advisor? Záleží na vaší situaci i povaze

Všechny investiční platformy mají své výhody a nevýhody. A žádná volba není nikdy 100% správným řešením pro každého

Pro mé vlastní potřeby je nejlepší broker. Chci platit co nejméně, abych maximalizoval své výnosy, vím, do jakých investičních produktů investovat, nechci, aby mi kdokoliv radil a chci mít naprostou flexibilitu nad tím, kdy a do čeho investuji.

Vy však nemusíte být ve stejné situaci jako já, takže před výběrem dobře zvažte, jaká varianta je pro vás nejlepší.

Za každou službu se musí platit a nic není zadarmo, ale čím větší míra „pomoci”, tím dražší služba bude. Také se nenechte odradit na první pohled hrozivě vyhlížející investiční platformou, protože její osvojení trvá jen několik minut.

Na konečné rozhodnutí by měla mít i vliv vaše schopnost dodržovat investiční strategii a ochota se učit novým věcem.

I proto jsem zastáncem toho, že než abyste investovali vůbec či nekonzistentně, investujte raději přes robo-advisor platformou, která starosti s investováním odbourává, a to i za cenu vyšších poplatků.

Mám ve svém okolí až příliš mnoho lidí, kteří by sice byli schopní investovat na vlastní pěst, ale nejsou shopni strategii dodržovat. Pro takové lidi je jednoznačně vhodnější robo-advisor. 

Nebo vyzkoušejte oboje! Já sám využívám DEGIRO současně s Portu, které používám hlavně pro jejich produkt “Investiční rezerva”.

Pokud jdete po ceně a chcete absolutně nejvyšší zhodnocení, broker je jasná volba. Jestliže ale cítíte, že byste mohli mít problém s dodržováním investičních plánů a v investicích tápete, lepší pro vás bude robo-advisor.

A kde investujete vy? A proč jste se tak nakonec rozhodli? Pište do komentářů nebo na email [email protected].

Máte dotaz? Pravidelně na ně odpovídám na herohero!

Líbil se Vám článek?

Sdílejte na Facebook
Sdílejte na X

Diskuze

Odběr
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Na webu se vám nejspíše líbí...

Chcete ještě více
investičního
obsahu?

Odebírejte newsletter!

popup obrazek s penezi