1000 Kč měsíčně z vás milionáře neudělá

Investice 1000 Kč měsíčně do akciového indexu S&P 500 z vás udělá milionáře. Neudělá.

1000 Kč měsíčně do S&P 500 z vás udělá milionáře asi tolik, jako kdybyste si přestali kupovat předražený kafe ve Starbucksu. Neuškodí to, ale není to žádný game-changer.

Obsah článku

Některé odkazy v článku mohou být předmětem affiliate marketingu. Přečtěte si, jak Rozbité prasátko vydělává peníze!

1000 kč z vás milionáře neudělá

Jak se stát milionářem?

Jediné, co musíte v životě dělat, aby se z vás stali milionáři, je pravidelně každý měsíc investovat 1000 Kč do indexu S&P 500. Říkal to přece Radovan Vávra!

Radovan Vávra se ve výpočtu nemýlí. Investovat 1000 Kč měsíčně po dobu 25 let do indexu jako je S&P 500 s teoretickým výnosem 10 % ročně by skutečně znamenalo, že na konci období byste našetřili přibližně 1 300 000 Kč. Stát se milionáři je ale mnohem složitější, než jak tyto zjednodušené příklady naznačují. 

Inflace a kupní síla, nepředvídatelnost budoucích zisků či vaše vlastní disciplína a očekávání od investic – to vše má vliv na to, zda a kdy se z vás milionáři skutečně stanou.

Kdo je milionářem?

Pojem milionář je dle Wikipedie osoba mající majetek v řádů milionů až stovek milionů. V americkém kontextu je milionářem člověk s majetkem větším než 1 milionu dolarů, v Česku by teoreticky stačil jeden milion korun pro splnění této definice. 

Podle dat českého statistického úřadu činil průměr čistého jmění českých domácností v letech 2021 až 2022 přibližně 3,5 milionu korun, přičemž medián dosáhl zhruba 2,5 milionu korun.

Z celkového majetku domácností tvořila zhruba 88 % aktiva jako nemovitosti, dopravní prostředky či cennosti, zbylých 12 % pak aktiva finanční.

Asi 400 000 Kč mají Češi v průměru uloženo v investicích jako jsou podílové a penzijní fondy, akcie či spořicí účty. Průměrný Čech je sice milionář, ale nebyl by schopen dát dohromady 1 milion korun, aniž by musel prodat střechu nad hlavou.

Národ chudých milionářů.

Zpět k výpočtu Radovana – vážně se můžete k milionům proinvestovat? Ano, budete ale potřebovat víc než jen 1 000 Kč měsíčně.

1 000 Kč měsíčně by vám sice milion pravděpodobně přineslo, ale kvůli průměrné 2% roční inflaci by tato částka měla za 25 let hodnotu asi jako dnešních 800 000 Kč. To není špatný, ale není to ani milion. Navíc můžeme jen doufat, že inflace bude dalších 25 let v průměru jen 2 % ročně.

Kupní síla se s rostoucí inflací snižuje. Stačí se podívat na graf, kde máte bok po boku průměrnou nominální a reálnou mzdu v Česku.

Zatímco nominální mzda je v roce 2024 na hodnotě 46 000 Kč, reálná se pohybuje okolo 26 000 Kč, pokud se srovnává s rokem 2006. Tehdy byla reálná mzda 21 000 Kč.

průměrné reálné a nominální mzdy

To na první pohled vypadá nelichotivě, ale stále to znamená, že v průměru mají dnes češi asi o čtvrtinu větší kupní sílu než v roce 2006. Abyste ustáli inflaci, musíte měsíční investovanou částku navyšovat alespoň o inflaci, ideálně však ještě o něco více.

Život se mění

S tím souvisí i druhá výtka. Ve výpočtu se projektují investiční návyky na desítky let dopředu a považují se za neměnné. To zcela ignoruje měnící se životní situaci. Lidé mají většinou schopnost s věkem investovat více peněz, na druhou stranu přijdou okamžiky, kdy do svých celoživotních úspor budou potřebovat sáhnout a část peněz z investic vybrat. Schopnost držet se plánu je zcela zásadní pro dlouhodobé budování bohatství. 

Třetí výtka spočívá v nevyzpytatelnosti kapitálových trhů. 10% roční výnos z kapitálových trhů je dle mého názoru velmi optimistický výhled. Historická návratnost indexu S&P 500 je asi 10 % a uvažuje průběžné reinvestování dividend. Očistíte-li výnosy o americkou inflaci za stejné období, klesne výkonnost k 7 % ročně.

Návratnost S&P 500

Pokud byste chtěli vědět, zda je index S&P 500 dobrou investicí, mrkněte na moje video, kde ho srovnávám s celosvětovými trhy.

Kapitálové výnosy z akcií nerostou o 10 % a dokonce ani o 7 % každým rokem. V jednom roce mohou umazat 10 % jen proto aby v roce následujícím získali 15 %. Na sekvenci zisků a ztrát při budování milionových portfolií samozřejmě záleží a dlouhé podprůměrné období nebo špatný rok těsně před výběrem vás od miliónů může výrazně oddálit.

O vlivů poplatků a daní na investice raději ani nebudu mluvit.

Dá se k milionům proinvestovat?

Vraťme se ale k původní myšlence – dá se proinvestovat přes index jako je S&P 500 k milionům?

K 1 milionu korun se pravděpodobně proinvestujete i s 1000 Kč, pokud budete mít trochu štěstí na výnosy, budete investovat pravidelně a dlouhodobě a investovanou částku budete postupně navyšovat o inflaci. Co ale třeba 5 000 000 Kč, 10 000 000 Kč nebo třeba 50 000 000 Kč? Nechme teď stranou, že absolutní částka je mnohem méně vypovídající než částka relativní. 

Usilovat o dosažení arbitrární částky bez kontextu k vašim finančním situacím není dle mého názoru optimální přístup. Mnohem rozumnější je stanovení si cíle adekvátního k vašim příjmům a potřebám. Dopad částky 1 000 000 Kč na domácnost s měsíčními příjmy 50 000 Kč a na domácnost s 300 000 Kč je diametrálně odlišný.

Jak by řekl Einstein: „vše je relativní!“

Každopádně proinvestovat se k částce 10 000 000 Kč a více je pořádná výzva bez ohledu na příjmy.

Nepopulární názor: Vydělat miliony investováním do indexu S&P 500 se dá, ale drtivá většina lidí to nezvládne. Kdyby to bylo jednoduché, milionářem je každý. Pokud je skutečně vaším cílem zbohatnou investováním do kapitálových trhů skrz pasivní investice, budete potřebovat dvě důležité ingredience.

Víc peněz, víc času

Jaké dvě ingredience potřebujete?

Vysoké příjmy a spoustu času.

Bohužel mít realistická očekávání se v dnešní době moc nenosí:

  • Břišáky, na které stačí 5 minut cvičení denně.
  • Z nuly na miliony za 1 rok.
  • Perfektní angličtina na úrovni rodilého mluvčího po absolvování letního kurzu.

Lidé často hledají na cestě k úspěchu zkratky. Zkratky ale neexistují.

Proinvestovat se k vysokým částkám na kapitálových trzích skutečně lze, ale drtivá většina lidí k tomu bude potřebovat vysoké příjmy a k tomu ještě dlouhý časový horizont. Bez toho to nepůjde.

V knize Psychologie peněz od Morgana Housela se sice dočtete o chlapíkovi, který celý život investoval z příjmů obsluhy čerpací stanice. Ačkoliv se proinvestoval k částce 8 milionů amerických dolarů, jeho příběh je spíše svědectvím neuvěřitelné vytrvalosti než zaručeným receptem na zbohatnutí. 

Pro průměrné investory nejsou nejlepším předpokladem pro milionové výnosy investiční znalosti nebo nastavení optimální alokace portfolií, ale paradoxně to jsou schopnosti vydělat a ostatně i ušetřit peníze. Podle průzkumu českého statistického úřadu z roku 2008 je výše příjmů domácnosti nejlepším ukazatelem toho, kolik je domácnost schopna ušetřit peněz.

Hrubý příjem domácností 2008
percentil celkových příjmů domácností

Ke stejným závěrům dochází i v akademické studii s názvem “Do the rich save more?”. I v Americe je nejlepším indikátorem pro spořicí míru právě absolutní výše příjmů.

Návod na miliony

Co se dá dělat s ušetřenými penězi? Pro začátek je můžete třeba investovat! Návod na miliony je tedy jednoduchý:

  1. krok: vysoké příjmy 
  2. krok: větší spořicí míra
  3. krok: více peněz na investování. 

EASY!

Ne tak docela. Mít realistické očekávání je strašně důležité. Abyste měli víc peněz, musíte buďto osekat výdaje, zvýšit své příjmy, zlepšit investiční výnosy nebo mít velmi dlouhé investiční horizonty. Jiný způsob neexistuje a všechny jsou přitom dost složité. Stejně jako v jiných životních sférách, ani v investicích nemůžete dělat nezbytné minimum, v tomto případě investovat tisícovku měsíčně, a očekávat zázraky.

Průměrný Čech dle průzkumů zatím miliony v investicích nemá. Naprosto rozumím tomu, pokud si říkáte, že u vás to bude jiné. Možná že bude a já doufám, že vám s tím i videa Rozbitého prasátka pomohou.  Je to ale stejné jako kdybyste si o sobě mysleli, že jste nadprůměrnými řidiči. Jde o dobře zdokumentovaný efekt nadměrné sebedůvěry, anglicky overconfidence bias. 

Pokud si 80 % z nás myslí, že jsme nadprůměrně zdatnými řidiči, něco je špatně. To si ostatně můžete přečíst ve studii “Comparative perceptions of driver ability–a confirmation and expansion”.

Nechcete-li dopadnout jako průměrný čech a dosáhnout na neobyčejné výsledky, tedy na milionová portfolia, musíte udělat něco neobyčejného, abyste si mohli dovolit investovat více peněz.

Neobyčejné výsledky vyžadují neobyčejné činy

Nechci aby to vyznělo tak, že investování s malým obnosem peněz je k ničemu. Investování má vždycky smysl. Jak jsem říkal, výsledné částky jsou relativní a milionové portfolio v kombinaci se starobní penzí může pro někoho být rozdíl mezi klidným důchodem a strádáním.

Je to jak se zdravým životním stylem. Každý bychom se měli pravidelně hýbat a jíst zdravě. Ale stejně jako se z vás nestanou profesionální sportovci chodíte-li dvakrát týdně do fitka, tak se z vás nestanou milionáři pokud investujete 1000 Kč měsíčně.

Má první investice byla také 1000 Kč a to ještě ke všemu do stavebka, v době kdy jsem ještě ani nevěděl, že něco jako S&P 500 existuje. Díky kariérnímu postupu jsem ale dosáhl na mzdu asi 130 000 Kč měsíčně a investovat tak dnes mohu mnohonásobně více než na začátku.

Investování mi změnilo život k lepšímu. Pokud si nemůžete dovolit investovat víc než 1 000 Kč měsíčně, ale chcete, aby z vás byli milionáři, tak se zeptejte sami sebe, proč si nemůžete dovolit investovat víc peněz. Zvýšení příjmů by měl být vaším hlavním cílem, hned potom, co se ujistíte, že jste schopni něco ušetřit.

A také pamatujte, že absolutní výše bohatství není jediným ukazatelem vašich finančních úspěchů. Každému, komu není budoucnost lhostejná a snaží se zlepšit svou životní situaci pro sebe i lidi ve svém okolí, ať už to je oproštění se od dluhů, hospodaření v zelených číslech, zvýšení příjmů či dosažení lepšího zhodnocení, tleskám a držím vám palce.

Nejste v tom sami.

Kdybyste měli k investování jakoukoliv otázku, napište mi do komentářů. Svým předplatitelům na platformě herohero na dotazy odpovídám během pravidelných livestreamů. Na herohero také naleznete týdenní Investiční newsletter, kde vám servíruji ty nejzajímavější články, rozhovory a tweety ze světa peněz.

Líbil se Vám článek?

Sdílejte na Facebook
Sdílejte na X

Mohlo by vás zajímat

Diskuze

Odběr
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Na webu se vám nejspíše líbí...

Chcete ještě více
investičního
obsahu?

Odebírejte newsletter!

popup obrazek s penezi