Hrajeme jinou hru

Kdo je lepší běžec? Usain Bolt, který zaběhl 100 m sprint za 9,58 vteřiny, nebo Eliud Kipchoge, který zvládnul maraton pod 2 hodiny? Na otázku se samozřejmě nedá odpovědět, protože ačkoliv jsou Usain i Eliud oba běžci, každý z nich soupeří v úplně jiné disciplíně a aby excelovali, tak musí svá těla vystavit úplně jiným tréninkům.

Hrajou dvě rozdílné hry.

A právě tuhle analogii, tedy že každý z hrajeme jinou hru i ve světě peněz a investic, rozeberu ve článku na příkladech s akciemi Microsoftu, předraženou kávou, a letadlem Taylor Swift. Jakmile totiž zjistíte, jakou hru hrajete vy, pochopíte, co je pro vás důležité.

Nejlepší investice pro vás?

Některé odkazy v článku mohou být předmětem affiliate marketingu. Přečtěte si, jak Rozbité prasátko vydělává peníze!

nejlepší investice pro vás

Do čeho investovat?

První otázka, kterou pravděpodobně většina lidí vygooglí, když se poprvé střetne se světem investic, zní “do čeho investovat?”

S trochou štěstí narazí na blog Rozbitého prasátka, pravděpodobně si ale přečtou nějaký článek, kde bude seznam 10 investičních nápadů s jednotlivými akciemi, nemovitostmi nebo kryptoměnami, a to vše bude doprovázeno nějakým komentářem experta na danou investici a vysvětlením, proč si nesmíte příležitost nechat utéct.

Problém s takovými investicemi není ani tak v tom, že je některá z možností lepší či horší investicí, ale spíše v tom, že každou z investic prezentuje jiný člověk, který je v jiné životní situaci, má jinou toleranci rizika a investiční horizont, jiné životní a investiční zkušenosti nebo dokonce jinou motivaci k doporučení konkrétního investičního nástroje.

Dva různí investoři se málokdy shodnou úplně na všem, přitom oba mohou mít pravdu. Každý totiž hrajeme svou vlastní hru. Ačkoliv máme mezi sebou hodně společného, tak vždy budou existovat nějaké rozdílnosti. Ty rozhodují o tom, jak přemýšlíme o penězích, jak s nimi zacházíme a jak je investujeme.

Proměnných do této rovnice vstupuje celá řada. Úplně jinak budou o penězích přemýšlet například vrcholová manažerka nadnárodní korporace a učitel na základní škole. Jejich příjmy budou rozdílné, nejspíše budou mít oba jiné úspory, ale ostatně i ochota a schopnost nést investiční riziko, o čemž jsem mluvil v minulém videu, bude u každého z nich jiná.

Dva investoři, dva různé investiční přístupy

S ohledem na jejich pracovní povinnosti asi oba z nich budou mít jinou představu o tom, jak si nastaví work-life balanc, jak budou trávit svůj volný čas a za co budou ochotni utrácet. Do úvah o penězích se samozřejmě promítnou i další faktory jako je rodinný stav či poměry, v kterých oba vyrůstali. Ať už má na vaše životy vliv cokoliv, pravdou je, že všichni jsme někdy až příliš rychlí se soudy ostatních na základě našich vlastních přesvědčení.

Je strašně jednoduché říct, že kupovat si každý den kafe za 80 Kč je finanční nesmysl. Pro někoho asi ano. Ale když máte kafe rádi?

Proč si takovou útratu nedovolit? Pro velmi bohaté lidi zase může být racionální rozhodnutí letět business třídou na pracovní schůzku do Ameriky, protože díky tomu přiletí odpočatí, připraveni vydělávat velké peníze.

Jako studentovi se mi ani nesnilo o tom, že bych jezdil domů taxíkem, ale dnes už považuju noční cestu Boltem domů za komfort, za který si rád zaplatím. Do extrému tenhle příklad bere Taylor Swift, která je majitelkou soukromého tryskáče za $40 milionů dolarů. Taylor Swift je od začátku roku 2023 na šňůře koncertů The Eras Tour, kdy za jeden v průměru utrží asi $13 milionů dolarů. Taky nezapomínejme, že její net worth se odhaduje na 1,3 miliardy dolarů.

Taylor Swift za necelé dva roky odehraje 152 koncertů a protože bude hrát v průměru každý 4. den, tak si asi po finanční stránce dokáže zdůvodnit výdaj v hodnotě, na kterou většina z nás nedosáhne za celý život.

Taylor Swift prostě hraje jinou hru než my ostatní.

Jaká je nejlepší investice pro VÁS?

Peníze a investice nejsou jednoduchou matematickou rovnicí, kdy každý vždy dojde ke stejnému výsledku. Je to hra, a každý z nás má pravidla této hry nastavená trochu jinak.

Vezměte si třeba akcie společnosti Microsoft, jednou z největších firem na světě. Microsoft v červenci 2024 reportoval své finanční výsledky. Výsledky, ačkoliv bezesporu důležité, měli pro každého investora jinou informační hodnotu.

Nás pasivní investory výsledky možná zaujaly, ale s ohledem na dlouhý investiční horizont a diverzifikaci i mimo akcie Microsoftu pro nás neměly až zas tak velkou hodnotu. Hodnotové investory mohlo zajímat, zda se akcie Microsoftu daly na základě výsledků považovat za podhodnocenou (spíše nikoliv), a tedy za vhodnou akcii pro nákup. Day tradeři ve výsledcích hledali krátkodobý sentiment, který v řádu minut a hodin může vytlačit jejich zapákované pozice nahoru nebo dolů. No a realitním investorům byly výsledky Microsoftu asi úplně ukradené.

1 informace, 4 typy investorů se čtyřmi rozdílnými interpretacemi. A to ani nemluvím o tom, že stejný finanční report mohou dva investoři se stejným přístupem vyhodnotit úplně jinak, protože podle knihy Šum od držitele Nobelovy ceny Daniela Kahnemana na rozhodnutí může mít vliv i taková blbost, jako jestli venku svítí sluníčko.

Otázka tedy nezní “Měl bych si koupit akcie Microsoftu?” Ale spíše: “Jak mi informace o akcii pomáhá s dodržováním mé investiční strategie?”

Osobní finance jsou osobní, protože jsou do velké míry situační. Jde o to soustředit se především na svou vlastní situaci a ne na situaci okolí. Investiční a finanční rady, i když mnohdy dobře míněny, nemusí být vždy ve váš prospěch, protože ne vždy dokážete zhodnotit, jakou hru hraje člověk, který radu dává.

Třeba takový Michal Šnobr, známý český investor, který byl letos hodně slyšet se svou kritikou Windfall tax ČEZu, v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že “Byl upřímně vyděšený, kolik lidí následovalo jeho investice, aniž by znali jeho investiční strategii.”

A také dodal, že “je v úplně jiné pozici než řada drobných investorů a dívá se na investice jinou optikou”.  Michal Šnobr tak sám přiznává, že hraje jinou hru než ostatní. Nestačí se tedy dívat jen na to co dělá, ale proč to dělá.

Poznejte sami sebe

Myslím si, že je pro každého z nás strašně důležité zjistit, jaká je finanční a investiční hra, kterou hrajeme, jaká jsou její pravidla, co si při ní můžeme a nemůžeme dovolit, jaký je cíl naší hry a jak ve hře definujeme úspěch. Díky tomu pochopíte, co je pro vás relevantní informace nebo smysluplná investiční příležitost. Třeba dojdete ke zjištění, že finanční reporty a aktuální valuace akcie Microsoftu jsou vám úplně k ničemu, nebo že se prostě nemusíte omezovat v návštěvách kaváren.

Věnovat pozornost pro vás irelevantním informacím totiž nejenže vám nepomůže, ale ještě vám může uškodit. Moje hra je pasivní investování. Jsem optimista, který věří v dlouhodobý růst, a to nejen kapitálových trhů, ale i růst osobní. Peníze mě fascinují a baví mě objevovat způsoby, jak jich vydělávat víc a jak je investovat.

S definicí vaší hry vám bohužel nepomůžu, protože na tu si musíte přijít sami. Kdybych vás měl přeci jen nasměrovat, tak se zeptejte na to Proč investujete?, Jaké očekávání od investice máte? Jaká je vaše finanční situace? Nebo za co rádi utrácíte peníze a na čem vám naopak vůbec nezáleží…

Než vygooglíte dotaz “do čeho investovat?”, tak nejprve zjistěte, jakou hru hrajete. Mohlo by se pak totiž stát, že trénujete na sprint, ale po startu zjistíte, že běžíte maraton.

Pokračujte ve čtení!

Líbil se Vám článek?

Sdílejte na Facebook
Sdílejte na X

Mohlo by vás zajímat

Diskuze

Odběr
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Ač si často článek nebo video prasátka se zájmem přečtu/poslechnu, tak se mi moc nelíbí, když se v článku vydaném 16.10. dočtu větu: „Microsoft bude své finanční výsledky reportovat přibližně za měsíc, tedy v půlce července.“ To je ten text převzatý odjinud? Nebo je to vlastní text a jen zrecyklovaný? Nebo sepsat takový článek trvá cca půl roku? Ať je to jakákoliv z těchto možností, moc se mi nelíbí ani jedna. Chápu, že články často bývají psané obecně (a je tedy jedno, jestli vyjdou dnes nebo za rok), pak by v nich ale neměly být takovéto „aktuální“ informace, nepůsobí to… Číst vice »

Na webu se vám nejspíše líbí...

Chcete ještě více
investičního
obsahu?

Odebírejte newsletter!

popup obrazek s penezi