Pád Lehman Brothers den po dni. Co se stalo v roce 2008?

Pád Lehman Brothers, jedné z největších investičních bank na světě, se stal symbolickým začátkem globální finanční krize v roce 2008. Tento dramatický pád způsobil rozsáhlé turbulence na finančních trzích a ovlivnil ekonomiky po celém světě. V následujících dnech po bankrotu se naplno projevily důsledky nezvládnutých rizik, které otřásly důvěrou v globální finanční systém. 

V tomto článku se Petr Žabža, vedoucí investičních produktů v Air Bank, podělí o hlavní události, které předcházely několik dní před a po pádu Lehman Brothers, a jaký měly dopad na světovou ekonomiku.

Pád Lehman Brothers

Některé odkazy v článku mohou být předmětem affiliate marketingu. Přečtěte si, jak Rozbité prasátko vydělává peníze!

pád lehman brothers den po dni

Poslední týden Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers, jedné z největších investičních bank světa, představuje klíčový moment globální finanční krize v roce 2008. Když banka 15. září 2008 vyhlásila bankrot, způsobil tento krach okamžité otřesy na finančních trzích. Den po dni se rozkrývaly události, které odhalily hluboké problémy ve finančním systému a vedly ke krizi, jejíž důsledky pocítil celý svět.

Tento článek je sbírkou tweetů Petra Žabži na sociální síti X, zveřejnění je se souhlasem autora.

Petr Žabža byl i hostem v podcastu Rozbitého prasátka, kde jsme řešili bezpečnost investičních platforem a jak si vybrat tu správnou.

A teď už k pádu Lehman Brothers!

Pondělí 8. 9. 2008

Trhy rostou, podpořené víkendovou informací o tom, že US Treasury převzalo kontrolu nad Fannie Mae a Freddie Mac. Investoři věří, že problémy se podařilo vyřešit.

Akcie Lehman Brothers tomuto však nasvědčují a oslabují o 13 % navzdory informaci, že management firmy podniká kroky k posílení kapitálové báze banky a v nadcházejícím týdnu chce odprodat portfolio nekvalitních dluhopisů.

CNBC přináší informaci, že Lehman Brothers zvažuje i prodej své divize správy aktiv – včetně prémiové značky Neuberger Berman – a indikuje tak, že snaha navýšit kapitál banky se za stávajícího stavu nemusí setkat s úspěchem.

Investor Jim Rogers označuje kroky US Treasury za „šílené“ a „komunistické“ – „Za jeden víkend se jim podařilo více než zdvojnásobit americký státní dluh kvůli bandě podvodníků a neschopných lidí. Nejsem si úplně jistý, proč bych za to měl platit já nebo kdokoli jiný.“

Washington Mutual – na cestě k převzetí ze strany JPMorgan Chase – propustilo svého CEO Kerry Killingera. Jeho nástupcem by měl být Alan Fishman, CEO firmy Meridian Capital Group.

Do kolapsu Lehman Brothers zbývá 7 dní.

Úterý 9. 9. 2008

Lehman Brothers se začíná dostávat do defenzívy. Podle některých zákulisních informací vedení banky zvažuje odložit zveřejnění hospodářských výsledků za Q3, které bylo původně plánované na čtvrtek následujícího týdne.

Investoři se navíc začínají obávat, že se Lehman Brothers – čtvrté největší investiční bance v USA – nepodaří získat dodatečný kapitál ve světle posledních ztrát na jejich dluhopisovém portfoliu a akcie oslabují o 45 %. Dostávají se tak na nejnižší hodnoty za posledních 10 let a ratingová agentura Standard & Poor’s dává rating banky na „watch“.

Analytik společnosti Sanford C. Bernstein Brad Hintz však tvrdí, že výprodej nesignalizuje žádná úvěrová rizika ani rizika protistrany v této bance (!!!). Akcie Lehman nadále hodnotí jako „market perform“ a v dopise pro investory klientům sděluje, že obavy nejsou na místě – neexistuje totiž žádná šance, že by americká vláda nechala Lehman padnout. Fed, který v březnu zasáhl, aby zabránil krachu banky Bear Stearns, nechce riskovat „lavinu nevyčíslitelného systémového rizika“ vyvolanou krachem banky Lehman Brothers, řekl Hintz.

Vzhledem k tomu, že státem kontrolovaná Korea Development Bank údajně ustupuje od možné dohody o vložení finančních prostředků do Lehman Brothers, Jim Cramer (CNBC) pochybuje o tom, že existují další potenciální kupci pro americkou firmu. „Fuld měl šanci. S Koreou je ta šance pryč,“ řekl Cramer. „Nemyslím si, že by měl někdo další zájem.“

Cramer nicméně nebyl ani v roce 2008 znám pro své přesné předpovědi.

Dluhopisy kryté hypotékami vypadají pro některé stratégy opět atraktivně (!!!). Bill Gross ze společnosti Pimco řekl televizi CNBC, že by byl jejich kupcem: „Hypoteční cenné papíry jsou zde v podstatě atraktivní, protože ministerstvo financí oznámilo, že je bude v budoucnu nakupovat,“ říká Gross.

Do kolapsu Lehman Brothers zbývá 7 dní.

Středa 10. 9. 2008

Lehman Brothers se pomalu posouvá do středu jeviště celé finanční krize. Firma oznámila historicky nejvyšší ztrátu a přiznala, že sníží roční dividendu o 93% na 5c/akcii z předchozích 68c/akcii.

Management Lehman Brothers však vytrvale opakuje, že firma je v pokročilé fázi jednání s několika možnými partnery o prodeji 55% své divize správy majetku, včetně prémiové značky Neuberger Berman a divizí private equity a wealth management. Konečné nabídky měly být podány do pátku daného týdne a vítězný zájemce měl být oznámený v říjnu 2008.

Podle insiderů se však ta skutečná pravda skrývala mnohem hlouběji v tiskové zprávě Lehman Brothers, která říkala “Společnost je i nadále odhodlána zkoumat všechny strategické alternativy s cílem maximalizovat hodnotu pro akcionáře.” To pod čarou znamenalo, že CEO Richard Fuld je připravený prodat celou firmu, en bloc.

Nervozita investorů je zcela pochopitelná. Zatímco banka zatím nebyla schopná nabídnout konkrétní plán prodeje majoritního podílu své divize správy majetku resp. divize komerčních nemovitostí, to jediné co investoři zatím vidí, je zcela konkrétní ztráta ve výši USD 3,93mld za fiskální třetí čtvrtletí roku 2008.

Korea Development Bank potvrzuje, že jednání o možném majetkovém vstupu do Lehman Brothers skončila díky “nesouhlasnému stanovisku obou stran ohledně podmínek transakce a po zohlednění situace na domácím a zahraničním finančním trhu.”

Moody’s Investor Service varuje, že pokud se bance nepodaří získat kapitálově silného partnera, její rating půjde výrazně dolů.

Lehman Brothers tak navíc začíná zvažovat odštěpení problematických aktiv v oblasti komerčních nemovitostí v objemu cca USD 25mld (z celkových USD 30mld) do nové, veřejně obchodované společnosti, někdy na počátku roku 2009. Současně banka připustila jednání o prodeji USD 4mld britského rezidenčního portfolia firmě BlackRock s tím, že prodej by se měl uskutečnit v několika příštích týdnech.

Ne každý však panikaří. Například Jim Chanos, prezident společnosti Kynikos Associates, řekl televizi CNBC: „Jsme pravděpodobně nejméně “krátcí”, jak jsme kdy byli na finančních trzích. Od roku 2005 jsme byli nadvážení na finančních trzích…nyní máme v našich “krátkých” fondech asi 10-12 % ve finančním sektoru – tak málo, jako už dlouho ne. Nejsme a nebyli jsme v krátké pozici ve společnosti Lehman Brothers“.

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta vydalo příkaz jedné ze svých firem okamžitě přestat pojišťovat bankovní depozita nad rámec toho, co garantuje americká vláda.

Indexy Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq končí den mírně výše, akcie mnoha finančních firem však takové štěstí nemají a uzavírají v červených číslech.

Jednou z takových je Washington Mutual, která padá o více jak 20% na USD 2,30 a končí tento den nejníže za poslední dekádu.

Do kolapsu Lehman Brothers zbývá 5 dní.

Čtvrtek 11. 9. 2008

Do dne připadajícího na sedmé výročí teroristického útoku na World Trade Center vstupují americké akciové trhy v pochmurné náladě. Dozvuky včerejšího snížení dividendy u Lehman Brothers a obecně nejistota kolem celého bankovního sektoru tlačí i na tituly jako Merrill Lynch nebo Goldman Sachs.

Analytici ve firmách JPMorgan Chase, Wachovia, Goldman Sachs, Citigroup a Sanford Bernstein výrazně snižují cílové ceny a zvětšují odhady ztrát u Lehman Brothers.

Art Hogan, hlavní analytik ve firmě Jefferies situaci popsal pro agenturu Reuters jasně – „Mysleli jsme si, že poslední zprávy od Lehman Brothers rozptýlí ten temný mrak, ale ve skutečnosti tomu tak není. Zůstává nám jen společnost, která pokulhává a která to může, ale nemusí zvládnout.“

Podle Eddyho Wymeersche, předsedy Výboru evropských regulátorů trhů, nevedli regulátoři trhů Evropské unie žádná mimořádná jednání o osudu Lehman Brothers, protože jsou si jisti, že americká vláda zasáhne, pokud to bude s firmou vypadat skutečně špatně.

Ozývají se hlasy, že stejně velký problém jako Lehman Brothers má banka Washington Mutual.

Trhy však obchodní den zakončují optimisticky ve víře, že trable Lehman Brothers budou zdárně vyřešené v řádu dní.

Do kolapsu Lehman Brothers zbývají 4 dny.

Pátek 12. 9. 2008

AIG uvádí, že pověřuje společnost JP Morgan Chase, aby jí poskytla poradenství při získání nového kapitálu nebo při přípravě jiné dohody, která by pojišťovně poskytla dostatek finančních prostředků, aby zabránila snížení ratingu ze strany ratingových agentur. Podle interních zdrojů by plán navýšení kapitálu měl být publikovaný již nadcházející víkend.

AIG začíná také spolupracovat se společností BlackRock, aby získala kapitál nebo jinak posílila svou bilanci. Ve hře je však i nucený prodej aktiv firmy.

Generální ředitel AIG Bob Willumstad plánoval 25. září oznámit zásadní reorganizaci firmy, ale aktuální vývoj tento plán předběhl a zdá se, že zcela kompletní reorganizace firmy je na spadnutí.

Lehman Brothers pokračuje ve sprintu proti časomíře. Firma se snaží prodat sama sebe ještě před koncem víkendu, protože nekvalitní nebo zcela nedobytné pohledávky v jejích účetních knihách znepokojují investory.

Největší americká „savings-and-loans“ Washington Mutual také zoufale hledá kupce. Agentura Moody’s Investors Service snížila úvěrový rating WaMu na „junk“. Televizní kanál CNBC uvádí, že JP Morgan má zájem o koupi části WaMu, ale že obě firmy zatím nepokročily v jednání.

Akcie finančních společností se v pátek obecně propadají a největší poklesy zaznamenávají Lehman, Washington Mutual a AIG. Akcie pojišťovacího gigantu AIG se kvůli obavám ze snížení ratingu propadají o 30 %.

Indexy Dow, S&P a Nasdaq však uzavírají den beze změny. Částečně proto, že obchodníci a makléři tlačí nahoru akcie General Motors v domnění, že automobilový sektor bude dalším, který bude zachráněn americkou vládou.

Ceny ropy dočasně klesají pod 100 dolarů za barel, než se nakonec ustálí na 101,18 dolarech kvůli obavám z hurikánu Ike, který se blíží k pobřeží Mexického zálivu v Texasu.

Do kolapsu Lehman Brothers zbývají 3 dny.

Sobota 13. 9. 2008

Sobota začíná meteorologickým okénkem, které na chvíli zastíní finanční zprávy: hurikán Ike uvolnil z kotviště dvě ropné plošiny v Mexickém zálivu. Někteří těžaři a rafinerie evakuují své zaměstnance.

Televize CNBC jako první oznamuje, že Bank of America odstoupila od jednání o koupi Lehman Brothers a místo toho se zaměřuje na Merrill Lynch.

Další nezávislé zdroje tento vývoj potvrzují. Představitelé Federálního rezervního systému (Fed) prý velmi tlačí na Bank of America, aby uzavřela dohodu s Merrill Lynch a převzala je.

Merrill Lynch se tak rychle stává další bankou, která čelí krizi důvěry: investoři a spekulanti, kteří mají krátkou pozici, považují makléřskou společnost Merrill Lynch za nejslabší investiční banku hned po Lehman Brothers (resp. po Bear Stearns, která padla v březnu).

Short” i “non-short” hráči tak se zatajeným dechem sledovali, jak akcie Merrill Lynch ztratily v tomto týdnu přibližně 30% (!!!) své hodnoty – zatímco obdobné akcie Citigroup a Morgan Stanley přišly jen o 2 %, resp. 4 %. Pokles je o to pozoruhodnější, že Merrill Lynch má diverzifikovanější portfolio než Lehman Brothers, největší počet makléřů a brokerů ze všech firem na Wall Street a vlastní část správce aktiv BlackRock.

V sobotu pozdě večer se objevuje informace, že je připravena dohoda o převzetí špatných aktiv banky Lehman Brothers. Tato dohoda údajně připravuje půdu pro případný prodej firmy.

Charlie Gasparino (CNBC) uvádí, že podle předběžných podmínek dohody – která však v tu dobu není zdaleka jistá – by „všechny hlavní firmy z Wall Street“ přispěly 30 miliardami dolarů na nákup špatných nemovitostních aktiv Lehman Brothers a vytvoření takzvané „špatné banky“.

Podle interních zdrojů budou na návrhu pracovat právní týmy bank na Wall Street celý sobotní večer a celou sobotní noc, jednat se o něm pak bude v neděli ráno. Pokud se zúčastněné firmy shodnou na podmínkách vkladu, který by činil přibližně 3 miliardy dolarů na firmu, vytvoří to podmínky nezbytné pro prodej Lehman Brothers jednomu z několika zájemců – například často zmiňovaným Bank of America, Barclays nebo HSBC.

Do kolapsu Lehman Brothers fakticky zbývá už jenom jeden den.

Neděle 14. 9. 2008 - Den D

Ani v neděli si Wall Street neodpočine, finanční domino se kácí dál.

Makléři přicházejí do svých kanceláří, protože je svolána mimořádná obchodní seance pro credit-default swapy. Zběsilá aktivita na OTC trhu je způsobena rozšiřujícím se přesvědčením, že Lehman Brothers vyhlásí bankrot poté, co Barclays a Bank of America přerušily jednání o dohodě, na které se pracovalo celou předchozí noc.

CNBC oznamuje, že i další firmy na Wall Street se začínají bránit myšlence podpořit Lehman Brothers kvůli obrovským nákladům na nákup špatného dluhu, nedostatečné podpoře ze strany Federálního rezervního systému (FED) a znepokojivé představě, že by mohly být opětovně požádány o záchranu i dalších bank v případě, že by se jejich finanční situace dramaticky zhoršila.

Později odpoledne Bank of America oznamuje, že se dohodla na převzetí investiční banky Merrill Lynch za cenu 50 miliard dolarů, čímž získala největší retailovou makléřskou společnost na světě.

Zdá se, že Bank of America, která nedávno převzala také problémového poskytovatele hypoték Countrywide Financial těží z toho, že Wall Street uplatňuje přírodní zákon o „přežití nejsilnějšího“. Merrill Lynch se dostal pod tlak poté, co se podle interních zdrojů začala v pátek během dne „vypařovat“ jeho likvidita. Banka čeká v souvislosti s fúzí masivní propouštění, ačkoli makléřská divize zůstane nedotčena.

A pak přichází konečný úder – v noci na neděli podává Lehman Brothers žádost o bankrotovou ochranu podle Chapter 11.

158 let stará investiční banka Lehman Brothers je nejznámější obětí globální úvěrové krize a předstihla WorldCom jako největší společnost v historii USA, která podala žádost o vyhlášení bankrotu podle Chapter 11. Její aktiva sice činí 639 miliard dolarů, ale závazky jsou o miliardy vyšší.

Lehman Brothers má současně také tu pochybnou čest být největší investiční bankou, která zkrachovala od roku 1990, kdy padla banka Drexel Burnham Lambert.

Bouřlivý víkend však zdaleka neskončil. CNBC uvádí, že pojišťovna AIG se chystá oznámit masivní prodej aktiv nebo kolosální kapitálovou injekci buď dnes (v neděli, 14.9.2008) pozdě večer, nebo někdy zítra (v pondělí 15. září 2008). Pojišťovací gigant tak realizuje třídílný plán na získání likvidity ve výši 50 miliard dolarů. Současně se snaží získat miliardy také od soukromých společností rizikového kapitálu a jedná napřímo i s Warrenem Buffettem z Berkshire Hathaway.

Ještě není konec…

Pondělí 15. 9. 2008

Druhé 11. září

Akcie v pondělí prudce oslabují v důsledku triptychu problémů na Wall Street: zkolaboval Lehman Brothers, Bank of America převzala Merrill Lynch a AIG požádala Federální rezervní systém o bezprecedentní krátkodobé financování.

Pokles indexu Dow Jones se dramaticky zrychluje z 90 bodů na začátku, kdy byla otevřena pouze polovina akcií indexu, na téměř 300 bodů, když se obchodování naplno rozjelo – a než den skončí, bude ještě hůř. Index S&P 500 klesá o 2,5 % a technologický Nasdaq ztrácí přibližně 2 %.

Deset velkých bank se dohodne na vytvoření pohotovostní (zajištěné) úvěrové linky a zaváže se, že každá z nich poskytne 7 miliard dolarů. Jsou to Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley a UBS.

Meredith Whitney ze společnosti Oppenheimer předpovídá, že to nejhorší pravděpodobně teprve přijde: „Tohle jenom prohloubí úvěrovou krizi, protože to odčerpá obrovské množství likvidity z již tak napjatého trhu,“ říká pro CNBC.

Wilbur Ross, předseda představenstva a generální ředitel společnosti WL Ross, se domnívá, že do konce finanční krize dojde k úpadku 1000 amerických bank.

Jim Cramer varuje – „Nechat AIG padnout by byla tragédie“.

Akcie v pondělí končí nejhorším výprodejem od teroristických útoků z 11. září 2001.

Tady končí popis první fáze asi nejdůležitější události na světových finančních trzích za posledních dvacet let.

Lehman Brothers post mortem

16. září 2008, den po krachu Lehman Brothers, svět stál na prahu nejistoty. Trhy se hroutily a investoři i veřejnost si kladli stejnou otázku: Co bude dál? Tento moment nebyl jen o selhání jedné banky – byl to signál, že celý finanční systém je v krizi. Jak hluboká bude tato krize a jaké budou její dlouhodobé důsledky? Pád Lehman Brothers otevřel éru finančních otřesů, jejichž dopady se teprve začaly projevovat.

lehman brothers krach 2008

Úterý 16. 9. 2008

V úterý přicházejí dobré a špatné zprávy a v některých případech je těžké je rozlišit. Nejistota se totiž netýká jen výsledku, ale i toho, jak se k němu dostanete.

Společnost Goldman Sachs, která je jedním z dominantních hráčů na Wall Street, vykazuje zisk, který se oproti předchozímu roku snížil o 70 %.

Akcie AIG propadají v jednom okamžiku až o 45 % kvůli obavám, že největší americká pojišťovna si nebude schopna zajistit nový kapitál po další sérii snížení ratingu.

Akcie Lehman Brothers ztrácejí i to málo, co jim ještě zbývá, protože podle CNBC Barclays převezme alespoň část zkrachovalé společnosti.

Federální rezervní systém (FED) v úterý napumpoval do finančního systému 50 miliard dolarů – k pondělním 70 miliardám. Na straně druhé však Fed současně trhy zklamal, protože se oproti očekávání rozhodl ponechat úrokové sazby beze změny.

„Wall Street hrozí kolosální průšvih, trhy jsou ve volném pádu a Fed nám odmítá hodit záchranné lano,“ říká Chris Rupkey z Bank of Tokyo-Mitsubishi ve své poznámce klientům.

Trhy potěšily čtvrtletní výsledky společnosti Morgan Stanley, které byly oznámeny dříve, než se očekávalo, a které sice jako celek mírně poklesly, ale i tak výrazně překonaly odhady analytiků.

Akcie Merrill Lynch rostou díky nadšení trhu z jejich převzetí ze strany Bank of America. Akcie Washington Mutual posilují – v jednu chvíli dokonce o více než 20 % – na základě zprávy, že JPMorgan jedná o jejich převzetí

Akcie Wells Fargo získávají díky důvěře v jejich pozici klasické komerční banky, která není vystavena stejné míře hypoteční úvěrové angažovanosti jako její kolegové.

Středa 17. 9. 2008

Krize pokračuje.

AIG, která závodí s časem, aby se vyhnula vyhlášení bankrotu, uzavírá dohodu s Federálním rezervním systémem (FED) o poskytnutí půjček až do výše 85 miliard dolarů výměnou za 79,9 % podíl v pojišťovně. Bývalý šéf společnosti Allstate Edward Liddy nahradí Roberta B. Willumstada ve funkci generálního ředitele.

Britská banka Barclays souhlasí s koupí severoamerické divize investičního bankovnictví a kapitálových trhů zkrachovalé banky Lehman Brothers, jejího newyorského ústředí a dvou datových center za přibližně 1,75 miliard dolarů.

Ze zveřejněných soudních dokumentů vyplývá, že New York Fed poskytl v průběhu pokusů o záchranu Lehman Brothers podporu finančnímu systému ve výši minimálně 87 miliard dolarů.

Představitelé banky Morgan Stanley zvažují, zda má firma zůstat nezávislá, nebo se spojit s jinou bankou (CNBC).

Později v rámci dne se jako možní partneři pro fúzi objevují i Wachovia a čínská Citic. (Nakonec bude Wachovia převzata společností Wells Fargo.)

Čtvrtek 18. 9. 2008

Záchranný mechanismus se rozjíždí na plné obrátky, short-selling akcií bank „končí“

Ministr financí Hank Paulson a předseda Federálního rezervního systému (FED) Ben Bernanke se ve čtvrtek večer setkávají s představiteli Kongresu a představují jim rozsáhlé plány na stabilizaci amerických finančních institucí.

Setkání, které se koná v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, se zúčastnili předseda Sněmovny reprezentantů pro finanční služby Barney Frank, vůdce senátní většiny Harry Reid, další představitelé obou politických stran v Senátu a Sněmovně reprezentantů a předseda Komise pro cenné papíry Christopher Cox. Bushova administrativa si chce být jistá, že Kongres tuto myšlenku podpoří, než se pustí do realizace plánu.

Tento plán zahrnuje vytvoření obřího nástroje na nákup cenných papírů krytých hypotékami, jehož objem může dosáhnout až 500 miliard dolarů.

Podle informací CNBC plánuje americké ministerstvo financí znovu vytvořit společnost Resolution Trust Corporation (RTC). RTC byla vytvořena v roce 1989 v době krize spořitelen a úvěrových institucí za účelem likvidace jejich aktiv.

Centrální banky po celém světě oznamují, že podpoří peněžní trhy přísunem miliard dolarů hotovosti. Federální rezervní systém oznámil, že dočasně povolí rozšíření limitů na  měnové swapy o 180 miliard dolarů.

bail us out fed

Před zákazem nekrytého shortování, který v pátek vstoupí v platnost a který vydala Komise pro cenné papíry, Calpers (California Public Employees Retirement System) prohlásil, že již nebude půjčovat akcie investičních bank Goldman Sachs a Morgan Stanley prodejcům nakrátko. Na druhé straně Atlantiku britský Úřad pro finanční služby (FSA) zakazuje do 16. ledna 2009 všechny krátké prodeje akcií finančních akcií.

Dow Jones Industrial Average stoupá o více než 200 bodů v poslední hodině obchodování; analytici se odvolávají na myšlenku RTC a zákazy shortování, které způsobily prudký růst akcií bank ve snaze pokrýt otevřené krátké pozice.

Společnost AIG bude 22. září vyřazena z indexu Dow Jones 30 a nahrazena společností Kraft Foods.

Pátek 19. 9. 2008

V pátek tržní horská dráha pokračuje – a zdá se, že skončí téměř tam, kde začala. Uzavírá se první obchodní týden po kolapsu Lehman Brothers. 

Problémy se šíří i mimo bankovní sektor a akciové trhy. Společnost The Reserve, která se zabývá správou majetku, uvedla, že dva z jejích fondů podaly žádost ke Komisi pro cenné papíry a požadují, aby jim bylo umožněno pozastavit nebo odložit žádosti o odkup podílů kvůli masivnímu náporu investorů, kteří chtějí vybrat své peníze. Reserve uvedl, že jeho primární fond v hodnotě 62 miliard USD obdržel tento týden žádosti o odkup v hodnotě téměř 60 miliard USD.

Předsedkyně Federal Deposit Insurance Corp. Sheila Bairová předpovídá další bankroty amerických bank v souvislosti s pokračující globální úvěrovou krizí.

Mohamed El-Erian, co-CEO dluhopisového gigantu Pimco, to však tak černě nevidí. Pro CNBC uvedl, že od včerejšího večera (čtvrtek) se přístup americké vlády k úvěrové krizi změnil z dílčího na komplexní plánování, což by mělo vzbudit důvěru.

Součástí tohoto koordinovaného plánování je dočasný zákaz krátkého prodeje (short selling) 799 finančních akcií, který vydala Komise pro cenné papíry (SEC). Prodejci krátkých pozic byli kritizováni, podle některých neprávem, za problémy společností Bear Stearns, Lehman Brothers a AIG. A zdá se, že zákaz má skutečně pozitivní účinky na trh, i když několik zkušených účastníků trhu varuje, že tyto účinky mohou být iluzorní.

Dow končí růstem o téměř 370 bodů, z čehož plných 140 bodů připadá na čtyři finanční společnosti, které jsou na seznamu titulů se zákazem krátkých prodejů: AIG, Citigroup , Bank of America a JPMorgan Chase.

Sobota 20.9.2008

Opět pracovní víkend. Všechny oči se teď upírají na Washington…

Podle reportérů Johna Harwooda a Erin Burnettové bude v sobotu v Kongresu předložen obrovský, ale přesto stále relativně nejasný plán ministra financí Henryho Paulsona na záchranu amerického finančního sektoru. Demokraté chtějí v tomto plánu, který má hodnotu 700 miliard dolarů, provést změny – včetně zahrnutí pomoci majitelům nemovitostí a omezení platů generálních ředitelů.

Pokud bude plán schválen, vláda by mohla od amerických firem odkoupit „toxická aktiva“ spojená s hypotékami v hodnotě až 700 miliard dolarů. Ministerstvo financí se rovněž zabývá myšlenkou, že by na toxický dluh do budoucna dohlíželi správci aktiv z Wall Street.

Představitelé Kongresu sdělili televizi CNBC, že účast bank v souboru problémových úvěrů bude „převážně americká“ a částečně se na ní budou podílet americké pobočky zahraničních bank.

Vedoucí představitelé Kongresu přislíbili, že v souvislosti se záchranným balíčkem přijmou rychlá opatření, ale mnoho podrobností ještě zbývá doladit.

kniha hlavní stránka investice

Kniha od Rozbitého prasátka

Naučte se pasivně investovat.

Senátor Charles Schumer (D-NY), předseda Společného hospodářského výboru Kongresu, říká, že vládní plán je dobrým začátkem, ale nejde dostatečně daleko – „Neobsahuje žádnou viditelnou ochranu daňových poplatníků nebo majitelů domů,“ říká Schumer. „Těšíme se na rozhovor s ministerstvem financí, abychom zjistili, co, pokud vůbec něco, mají v těchto dvou oblastech na mysli,“ dodal.

Schumer dodává, že zákonodárci doufají, že plán schválí již během nadcházejícího týdne. „Cílem je dostat ho na prezidentův stůl do pátku,“ říká Schumer na tiskové konferenci.

Ministerstvo financí a Federální rezervní systém již poskytly téměř 1 bilion dolarů z peněz daňových poplatníků na podporu finančních trhů.

Na firemní scéně schválil americký konkurzní soudce dohodu britské banky Barclays o koupi klíčových aktivit banky Lehman Brothers v USA.

Podle deníku The Wall Street Journal se představenstvo banky Morgan Stanley sejde o víkendu, aby projednalo fúzi s bankou Wachovia. Dohoda by mohla zahrnovat převzetí významného podílu ve sloučené společnosti státním investičním fondem China Investment Corp. Zájem CIC však může být podmíněn tím, že Wachovia bude schopna odprodat část svých hypotečních aktiv.

Začíná socializace ztrát.

Neděle 21. 9. 2008

Ani v neděli si krize nedá pokoj. A nemají ho znovu ani ti, kteří se ji snaží zvládnout.

Bushova administrativa a Kongres zintenzivňují jednání o historicky největší záchraně amerických bank v objemu 700 miliard dolarů a snaží se zabránit dalším otřesům na finančních trzích.

Federální rezervní systém oznamuje, že vyhověl žádosti přeživších (největších) investičních bank v zemi – Goldman Sachs a Morgan Stanley – o změnu jejich statusu na bankovní holdingové společnosti.

Tato změna jim umožní vytvořit komerční banky, které budou moci přijímat vklady, což posílí kapitálové zdroje obou firem. Zároveň se dostanou pod přímý regulační dohled centrální banky.

Mezitím se objevily zprávy, že japonská Nomura Holdings má zájem o koupi evropské divize Lehman Brothers, zatímco britská Barclays se bude ucházet o další části zkrachovalé banky. Tyto zprávy přicházejí den poté, co konkurzní soudce schválil revidovanou verzi dohody Barclays o koupi klíčových aktivit Lehman Brothers v USA.

Japonské noviny Mainichi uvádějí, že investiční banka Morgan Stanley oslovila Nomuru s žádostí o financování.

A představitelé jihokorejské makléřské společnosti Samsung Securities o víkendu v Hongkongu pokračovali v jednání o možné investici do asijských divizí společnosti Lehman Brothers.

Pondělí 22. 9. 2008

Euforie vyprchává, strach opět nabývá na síle. Futures jsou před pondělním otevřením níže, protože trh vstřebává tíhu událostí předchozích dnů. A nezdá se, že by se akcie měly vzpamatovat.

Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group oznámila, že plánuje koupit 10-20% podíl ve společnosti Morgan Stanley.

Ta sice jednala o fúzi s Wachovia, ale podle zdrojů CNBC krok Mitsubishi UFJ Financial Group spolu s rozhodnutím Fedu povolit Morgan Stanley a Goldman Sachs (poslední dvě velké americké investiční banky) změnit svůj status na bankovní holdingové společnosti znamená, že jednání s Wachovia jsou s největší pravděpodobností u konce.

Newyorská burza oznámila, že plánuje přidat dalších 30 akcií na seznam titulů se zákazem krátkých prodejů, včetně General Electric, CIT Group, Legg Mason a American Express.

Rozšíření zákazu krátkých prodejů finančním akciím příliš nepomáhá: Washington Mutual se propadá o 22 %, zatímco Wachovia a Wells Fargo klesají o více než 11 %.

Dopady úvěrové krize se rozšiřují do dalších oblastí americké ekonomiky: návrh na poskytnutí 25 miliard dolarů v podobě atraktivně úročených půjček pro průmysl byl v pondělí zahrnut do návrhu zákona, který by mohl být projednán Kongresem ještě tento týden. GM, Ford a Chrysler tvrdí, že bez finanční pomoci nemohou provést nezbytnou modernizaci provozu, protože “kromě již tak skličujících finančních možností a vyhlídek čelí stále přísnějším úvěrovým omezením.”

Dow ztrácí téměř 373 bodů, tj. 3,3 %, a uzavírá na 11015,69 bodech. Tři ze čtyř nejvíce klesajících položek připadají na finanční sektor.

Úterý 23. 9. 2008

Jde o hodně.

V úterý míří ministr financí Hank Paulson a předseda Federálního rezervního systému Ben Bernanke do Kapitolu, aby zde představili svůj záchranný plán v hodnotě 700 miliard dolarů. 

Mnozí členové Kongresu jsou k tomuto plánu stále skeptičtí, uvádí CNBC. Šéf ministerstva financí musí zákonodárce přesvědčit, že plán není pouhou záchranou Wall Street, ale záchranou „Main Street“, která je nutná k zajištění zdraví americké ekonomiky.

Wall Street se mezitím snaží postarat sama o sebe. Společnost Goldman Sachs oznámila, že získá investici ve výši 5 miliard dolarů od společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Přední spořitelna Washington Mutual jedná s několika zájemci o převzetí a zároveň zkoumá možnosti, jak získat kapitál.

Kanadská banka Toronto-Dominion Bank prý zvažuje nabídku na koupi části nebo celé společnosti WaMu a připojuje se tak k řadě dalších zájemců, uvedla agentura Reuters.

Mezi dalšími, kteří zvažují možné nabídky na převzetí Washington Mutual, jsou Banco Santander, Citigroup a JPMorgan Chase. Podle Reuters se o Washington Mutual zajímaly také banky HSBC a Wells Fargo.

Analytici se obecně shodují, že WaMu by byla pro zájemce atraktivnější, kdyby americká vláda v rámci záchrany odkoupila část dluhu WaMu spojeného s hypotékami.

Barclays znovu přijímá 10 000 zaměstnanců Lehman Brothers, protože řada bývalých poboček a divizí Lehman Brothers byla v pondělí znovu otevřena pod záštitou Barclays.

Dow ztrácí 161,52 bodu, tedy 1,5 %, a uzavírá na 10854,17 bodech.

Středa 24. 9. 2008

Americký ministr financí Hank Paulson a předseda Federálního rezervního systému Ben Bernanke se ve středu vrací do Kapitolu, aby zde obhajovali svůj plán na záchranu amerického finančního systému ve výši 700 miliard dolarů.

Analytici, včetně Anthonyho Frye ze společnosti Evercore Partners, uvedli pro CNBC, že rychlé přijetí tohoto plánu je klíčové, aby se zabránilo „totálnímu masakru na úvěrových trzích a potenciálně masivnímu finančnímu systémovému riziku“.

Ti samí analytici se však shodují na tom, že zákonodárci musí Paulsona a Bernankeho pohnat k odpovědnosti a položit jim „správné otázky“, než jim dají tak obrovský bianko šek. A uznávají, že řešení může být stejně složité a komplexní jako původní problém.

Fed ve středu podruhé během 24 hodin jedná, aby udržel globální finanční systém v chodu. Koordinuje měnové swapy s centrálními bankami v Austrálii, Dánsku, Norsku a Švédsku, aby peněžním trhům dodal 30 miliard dolarů.

Evropská centrální banka, Bank of England, Bank of Japan a australská centrální banka rovněž vkládají miliardy dolarů do svých bankovních systémů, aby zabránily finančním společnostem hromadit hotovost a brzdit tak finanční toky v celé ekonomice.

Skupina Goldman Sachs ve středu upisuje kmenové akcie v hodnotě 5 miliard dolarů, což je dvakrát více, než se původně plánovalo. Den předtím investovala Berkshire Hathaway Warrena Buffetta 5 miliard dolarů do prioritních akcií Goldman Sachs.

V ranním obchodování na newyorské burze vzrostly akcie Goldman Sachs o téměř 4 % na 128,86 USD.

S výjimkou Goldman Sachs ztrácí finanční akcie své krátkodobé zisky, inspirované vstupem Warrena Buffetta právě do banky Goldman Sachs. Akcie technologických společností rostou. Do konce obchodování se tři hlavní americké indexy vyrovnávají a den končí téměř beze změny: Dow ztrácí 29 bodů, tj. 0,3 %, a uzavírá na 10825,17 bodech.

Středa 24. 9. 2008

Americký ministr financí Hank Paulson a předseda Federálního rezervního systému Ben Bernanke se ve středu vrací do Kapitolu, aby zde obhajovali svůj plán na záchranu amerického finančního systému ve výši 700 miliard dolarů.

Analytici, včetně Anthonyho Frye ze společnosti Evercore Partners, uvedli pro CNBC, že rychlé přijetí tohoto plánu je klíčové, aby se zabránilo „totálnímu masakru na úvěrových trzích a potenciálně masivnímu finančnímu systémovému riziku“.

Ti samí analytici se však shodují na tom, že zákonodárci musí Paulsona a Bernankeho pohnat k odpovědnosti a položit jim „správné otázky“, než jim dají tak obrovský bianko šek. A uznávají, že řešení může být stejně složité a komplexní jako původní problém.

Fed ve středu podruhé během 24 hodin jedná, aby udržel globální finanční systém v chodu. Koordinuje měnové swapy s centrálními bankami v Austrálii, Dánsku, Norsku a Švédsku, aby peněžním trhům dodal 30 miliard dolarů.

Evropská centrální banka, Bank of England, Bank of Japan a australská centrální banka rovněž vkládají miliardy dolarů do svých bankovních systémů, aby zabránily finančním společnostem hromadit hotovost a brzdit tak finanční toky v celé ekonomice.

Skupina Goldman Sachs ve středu upisuje kmenové akcie v hodnotě 5 miliard dolarů, což je dvakrát více, než se původně plánovalo. Den předtím investovala Berkshire Hathaway Warrena Buffetta 5 miliard dolarů do prioritních akcií Goldman Sachs.

V ranním obchodování na newyorské burze vzrostly akcie Goldman Sachs o téměř 4 % na 128,86 USD.

S výjimkou Goldman Sachs ztrácí finanční akcie své krátkodobé zisky, inspirované vstupem Warrena Buffetta právě do banky Goldman Sachs. Akcie technologických společností rostou. Do konce obchodování se tři hlavní americké indexy vyrovnávají a den končí téměř beze změny: Dow ztrácí 29 bodů, tj. 0,3 %, a uzavírá na 10825,17 bodech.

Čtvrtek 25. 9. 2008

Krize se přesouvá do hlavního vysílacího času.

Prezident George W. Bush ve čtvrtek večer v celostátním televizním projevu naléhá na Kongres, aby urychleně schválil záchranný balíček pro americký finanční systém v hodnotě 700 miliard dolarů poté, co hlavní představitelé Kongresu oznámili, že v zásadě dosáhli dohody o hlavních částech plánu.

Mezitím se regulační orgány snaží rychle zprostředkovat dohodu o Washington Mutual, píše The New York Times. A deník The Wall Street Journal uvádí, že tato spořitelna v problémech oslovila soukromé kapitálové společnosti, včetně Carlyle a Blackstone, aby ji převzaly. Ve středu se WaMu dostala pod další tlak, když agentura Standard & Poor’s snížila její úvěrový rating hluboko do kategorie „junk“.

Podle deníku The New York Times se španělská Banco Santander stáhla ze seznamu zájemců a kanadská Toronto-Dominion Bank má jen velmi vlažný zájem. Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo se po provedení due diligence zdráhají převzít úvěry WaMu.

CNBC uvádí, že vedoucí pracovníci některých hedge-fondů tvrdí, že několik firem z Wall Street nyní uvádí na trh nový zajišťovací produkt, který by jim umožnil „shortovat“ akcie – dokonce i ty, které jsou na seznamu zakázaných krátkých prodejů.

Co se týče úvěrů, Freddie Mac uvádí, že 30leté hypotéky s pevnou úrokovou sazbou vzrostly na průměrnou úrokovou sazbu 6,09 %, což je výrazný nárůst oproti 5,78 % před týdnem; sazby předtím klesly na několikaměsíční minimum v důsledku vládního převzetí společností Freddie Mac a Fannie Mae na začátku měsíce.

Společnost General Electric varuje, že otřesy na světových úvěrových trzích by mohly snížit její zisk až o 12 %. Její finanční divize očekává „vyšší ztráty a rezervy na ztráty a nižší zisky v souvislosti s vývojem ekonomiky“, říká předseda představenstva a generální ředitel Jeff Immelt.

Irská ekonomika se ocitla v recesi, uvedl ve čtvrtek ústřední statistický úřad. Tento “smaragdový ostrov” je první z 15 zemí eurozóny, která je obětí současné turbulence na finančních trzích. Evropská komise předpovídá, že Německo, Španělsko a Británie budou brzy následovat.

Dluhopisový král Bill Gross tvrdí, že navrhovaná záchrana finančních společností ve výši 700 miliard dolarů by mohla přinést zisk nejméně 7 až 8 % a přinést prospěch daňovým poplatníkům.

Pátek 26. 9. 2008

Stagnace při řešení situace bank zvyšuje obavy…

Americké akciové trhy otevírají poklesem v důsledku dvou událostí, které vedou k rychlému vystřízlivění z optimismu: schůzka v Bílém domě s klíčovými zákonodárci, včetně prezidentských kandidátů Johna McCaina a Baracka Obamy, končí bez dohody o záchranném finančním plánu v hodnotě 700 miliard dolar a Spojené státy zavírají největší americkou spořitelnu Washington Mutual, čímž fakticky likvidují její akcie. JPMorgan Chase získává aktiva a vklady WaMu za 1,9 miliardy dolarů.

„Toto je pravděpodobně ta nejchaotičtější situace, jakou jsem kdy viděl… zákonodárci hrají ruskou ruletu s celou ekonomikou,“ říká Jack Bouroudjian, předseda společnosti Capital Market Technologies pro CNBC.

Patová situace v záchraně finančního sektoru si vybírá svou daň, protože akcie společností Wachovia a National City klesají kvůli obavám z velkých ztrát z hypotečních úvěrů, přestože obě firmy mají jiné ziskové činnosti.

Společnost Freddie Mac uvedla, že hodnota jejího investičního portfolia v srpnu prudce poklesla, než ji začátkem září převzala vláda USA.

Páteční obchodování s akciemi končí překvapivě: po poklesu o více než 100 bodů na začátku dne nakonec Dow Jones končí růstem o více než 1 % na úroveň 11140,26 bodů, protože obchodníci začali nakupovat akcie společností JPMorgan Chase, Bank of America, American Express a Citigroup.

Sobota 27. 9. 2008

Politika přebírá hlavní roli…

Sobota se zdá být klidnější než v posledních týdnech, ale je to jen falešný klid, protože Washington se snaží najít společnou řeč o plánu finanční záchrany.

Sněmovní demokraté vydávají ostře formulované memorandum, v němž očerňují alternativní návrh na záchranu od republikánů. V memorandu se uvádí, že plán GOP by znamenal skutečnou záchranu “tlustých kocourů z Wall Street”, píše CNBC.

Zákonodárci však do večera pokračovali v jednání s ministrem financí Hankem Paulsonem a snažili se dosáhnout dohody o vytvoření rozsáhlého vládního fondu, který by odkupoval dluhy finančních institucí, jež se potýkají s nekvalitními hypotékami.

„Jsem přesvědčen, že do neděle dosáhneme dohody, které budou lidé rozumět,“ říká Barney Frank (D-Mass.), předseda mocného sněmovního výboru pro finanční služby.

Do sobotní půlnoci bylo dohody opravdu dosaženo.

Republikáni, kteří se obávali, že program v hodnotě 700 miliard dolarů zatíží daňové poplatníky si vyjednali ustanovení, které vytvoří pojistný program pro cenné papíry kryté hypotékami.

Vláda USA navíc získá warranty na akcie, což jí teoreticky umožní návratnost investice, až se zachraňované společnosti zotaví.

Dohoda se tak zdá být uzavřena, ale zákonodárci čekají na podrobný text v písemné formě.

Neděle 28. 9. 2008

Říkejte tomu dohoda století.

Představitelé obou stran v Kongresu v neděli po intenzivních jednáních představí dohodu o záchranném finančním plánu v hodnotě 700 miliard dolarů.

Plán byl oproti dřívějším návrhům předloženým Bushovou administrativou přepracován a odráží změny, o které usilovali jak demokraté, tak Bushovi republikáni.

„Jsem přesvědčen, že plán bude fungovat podle původních představ,“ řekl ministr financí Henry Paulson televizi CNBC.  „Museli jsme udělat nezbytné ústupky, abychom ochránili daňové poplatníky a reagovali na politický proces, ale výsledkem bude smysluplná pomoc finančním trhům.“

Po sobotních útrapách se zákonodárci v neděli znovu sešli, aby podmínky plánu sepsali na papír a připravili k plnému posouzení Kongresem.

Senátor Judd Gregg (Republikán-New Hampshire) uvedl, že očekává, že Sněmovna reprezentantů bude o návrhu hlasovat v pondělí, a doufá, že tak učiní i Senát. Vzhledem k tomu, že Kongres bude v úterý uzavřen kvůli židovskému novoročnímu svátku Roš hašana, může se hlasování v Senátu přesunout na středu.

Navrhovaná legislativa by 700 miliard dolarů vyplatila postupně. Prvních 250 miliard dolarů by bylo vydáno po přijetí zákona, zatímco dalších 100 miliard dolarů by mohlo být vydáno, pokud by prezident rozhodl, že je to potřeba.

Zbývajících 350 miliard dolarů bude podléhat přezkumu Kongresu, uvádí se v prohlášení předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Vedoucí pracovníci Citigroup se dnes sejdou, aby projednali možnou akvizici Wachovia, šesté největší banky v USA podle objemu aktiv. Wachovia zahájila jednání o fúzi s potenciálními partnery poté, co její akcie v pátek klesly o 27 % a objevily se známky toho, že vkladatelé vybírají své peníze z banky.

Investoři se mezitím nadále obávají efektu nákazy, protože krize vykazuje další známky rozšíření do Evropy.

V Londýně regulační orgány oznámily, že znárodní problémového poskytovatele hypotečních úvěrů Bradford & Bingley, informuje BBC.

V neděli se konají mimořádná jednání s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem o záchraně belgicko-nizozemské finanční skupiny Fortis. Fortis uvažuje o prodeji části nebo celé společnosti, která zaměstnává 85 000 lidí po celém světě. Koncem minulého týdne firma propustila svého prozatímního generálního ředitele poté, co obavy o likviditu stlačily její akcie na 14leté minimum.

Firma svolala mimořádnou tiskovou konferenci, na které uvedla, že její pozice je stále silná a že rozšíří prodej aktiv až na 10 miliard eur (14,6 miliardy USD), aby získala hotovost.

Závěr: Dědictví pádu Lehman Brothers a finanční krize 2008

Pád Lehman Brothers odstartoval řetězec událostí, které výrazně ovlivnily světové hospodářství a přinesly jednu z největších finančních krizí v moderní historii. Den po dni se prohlubovala nejistota na trzích a odhalovaly se slabiny nejen bankovního sektoru, ale i regulačního rámce, který měl finanční systém chránit. Dopady této krize pocítily miliony lidí po celém světě – od ztrát zaměstnání až po znehodnocení úspor.

Události z roku 2008 slouží jako varování o důsledcích nezodpovědného chování ve finančním sektoru a zdůrazňují potřebu důsledných regulačních opatření, která by měla zabránit opakování podobných krizí. Pád Lehman Brothers zůstává trvalou připomínkou toho, jak křehký může být globální finanční systém, pokud mu není věnována dostatečná pozornost a péče.

Pokud si už nic nechcete nechat ujít nebo vás zajímají tržní komentáře od Rozbitého prasátka, přihlaste se k odběru kanálu herohero.

Líbil se vám článek? Chtěli byste od Petra Žabži číst víc? Napište do komentářů nebo na [email protected]

Pokračujte ve čtení!

Líbil se Vám článek?

Sdílejte na Facebook
Sdílejte na X

Diskuze

Odběr
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Na webu se vám nejspíše líbí...

Chcete ještě více
investičního
obsahu?

Odebírejte newsletter!

popup obrazek s penezi