Intel z kola ven? Setrvání mezi smetánkou je nejisté.

Intel z kola ven? Kdybyste před sedmadvaceti lety investovali 10 000 dolarů do akcií společnosti Intel, tak dnes máte přesně 10 000 dolarů. Osud firmy Intel a ostatně i její setrvání mezi akciovou smetánkou v indexu Dow Jones Industrial Average je krajně nejistý.

Některé odkazy v článku mohou být předmětem affiliate marketingu. Přečtěte si, jak Rozbité prasátko vydělává peníze!

Intel z kola ven

Index Dow Jones Industrial Average by mohl přijít o jednoho ze svých dlouhodobých členů. Je jím společnost Intel, která kvůli propadu hodnoty akcií čelí hrozbě vyřazení z tohoto prestižního amerického indexu.

Intel letos odepsal už téměř 60 %, což z něj dělá nejhorší akcii v indexu a řadí ho to na poslední místo v žebříčku významnosti jednotlivých akcií indexu.

intel dow jones výkon

Index Dow Jones Industrial Average, dále jen Dow Jones, se skládá ze 30 významných amerických společností a mnohými investory je považován za reprezentativní průřez americké ekonomiky. S širším indexem S&P 500 má Dow Jones v průběhu let velmi vysokou korelaci a od začátku 90. let 20. století mají tyto dva indexy velmi podobnou výkonnost.

dow jones vs s&p 500

Dow Jones, jeden z nejstarších akciových indexů vůbec, obsahuje akcie firem napříč sektory, narozdíl od indexu S&P 500 není ale tržně váženým indexem. Hodnotu indexu Dow Jones určuje tzv. cenové vážení, tedy hodnota jedné akcie společnosti zařazené v indexu.

dow jones vs S&P 500 srovnání

Dow Jones obecně prochází méně častými změnami a na jeho složení má mnohem větší vliv kvalitativní analýza odpovědné výběrové komise, než jako tomu je v případě indexu S&P 500. Akcie se obvykle přidávají pouze tehdy, pokud má společnost vynikající pověst a vykazuje trvalý růst.

Akcie aktuálně nejvýznamnější firmy v indexu, společnosti UnitedHealth Group, se v době nahrávání reportáže obchodují za 29násobek ceny akcií Intelu. Intel má dnes na index vliv jen několik desetin procenta. I to jedno z kritérií, které bere komise v potaz. Ačkoliv nejde o definované pravidlo, komise usiluje o to, aby poměry akcií s nejvyšší cenou v indexu neměly nepřiměřeně vysokou hodnotu ve srovnání s nejméně hodnotnými akciemi.

Společnost Intel byla spolu s Microsoftem jednou ze dvou prvních technologických společností, které se během boomu dot-comů na konci 90. let zařadily do indexu Dow Jones.

Spíše než to, zda Intel v indexu setrvá, se tak spíše řeší, která firma ho nahradí. Ve hře jsou společnosti jako Nvidia či Texas Instruments, které svým zaměřením připomínají právě Intel. V případě vyřazení Intelu by jako náhrada mohla být upřednostněna akcie s cenou blížící se průměrné ceně současného seznamu, uvedl David Blitzer, který do roku 2019 více než dvě desetiletí předsedal výboru pro indexy S&P Dow Jones.

Vyřazení z indexu samozřejmě může poškodit již tak pošramocenou pověst společnosti Intel. Intel promeškal boom umělé inteligence, bojuje s restrukturalizací, propuštěním a velkými finančními ztrátami, které činily ve druhém čtvrtletí letošního roku 1,6 miliardy dolarů.

Intel ven, nahradí ho Nvidia ?

Zatímco CEO Intelu Pat Gelsinger smutní, Michael Dell, CEO společnosti Dell, jásá.

Zatímco CEO Intelu Pat Gelsinger smutní, Michael Dell, CEO společnosti Dell, jásá.

A není se čemu divit. Jeho firma Dell byla totiž opět, společně s firmami Palantir a Erie Indemnity, zařazena do indexu S&P 500 a nahradí firmy American Airlines nebo online tržiště Etsy. 

Narozdíl od indexu Dow Jones jsou změny v indexu S&P 500 mnohem častější a řídí se především přesně definovanými kritériemi, ačkoliv poslední slovo má stejně jako v případě indexu Dow Jones výběrová komise.

Změny v indexech jsou běžné

Změny v indexech jsou běžnou záležitostí. Na dlouhodobé investory mají inkluze a exkluze akcií do indexů pramalý vliv a to i přes krátkodobé cenové výkyvy. Například americké akcie mají tendenci krátkodobě vzrůst na hodnotě potom, co jsou zařazeny do indexu S&P 500, čemuž se přezdívá S&P fenomén.

Na dlouhém časovém horizontu nicméně nezáleží na tom, do kterého indexu jsou nebo nejsou akcie zařazeny, ale především na schopnosti akciových společností vydělávat peníze.

Pro další tržní komentáře sledujte Investiční rychlovku na YouTube a Investiční týdeník na herohero kanálu Rozbitého prasátka.

Pokračujte ve čtení!

Líbil se Vám článek?

Sdílejte na Facebook
Sdílejte na X

Mohlo by vás zajímat

Diskuze

Odběr
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Na webu se vám nejspíše líbí...

Chcete ještě více
investičního
obsahu?

Odebírejte newsletter!

popup obrazek s penezi